۸ علت افزایش وزن غیر عمدی




۸ علت افزایش وزن غیر عمدی

۸ علت افزایش وزن غیر عمدی

چاقی و اضافه وزن تنها به معنی اضافه شدن چند کیلوگرم چربی در بدن نیست. وقتی فردی وزنش زیاد می شود، فشار زیادی بر روی مفاصلش وارد می شود. عروقش برای جا به جایی خون بیشتر تحت فشار قرار می گیرند و التهاب ها باعث بروز مشکلات زیادی در بدن افراد چاق می شود. اغلب انسان ها دوست دارند بدن متناسبی داشته باشند و اضافه وزن حاصل ازچربی را نمی پسندند. اگر از کسی بپرسید که انسان ها چرا چاق می شوند، می گوید: کالری بیشتری خورده می شود و کالری کمتری سوزانده می شود. این تئوری قدیمی سالهاست به چالش کشیده شده است زیرا همه افزایش وزن ها تنها به دلیل بازی کالری ها اتفاق نمی افتد. افزایش وزن های غیرعمدی یکی دیگر از دلایل اضافه وزن هستند. اگر در حال چاقتر شدن هستید و دلیل آن را نمی دانید، این مقاله را بخوانید. شاید این ۸ دلیل شما را آگاه کند که چرا چاق شده اید.

۱_ رژیم ها و عادت های غذایی

بدیهی به نظر می رسد که رژیم غذایی را پیروی کنیم که از کسر کالری ها پیروی می کند. کسر کالری ها به این معنی که اگر کالری آن چیزی که می خورید از کالری آنچه بدنتان می سوازند کمتر باشد، لاغر می شوید. اما وقتی فیزیولوژی بدن انسان را مطالعه می کنید، متوجه می شوید که لاغر شدن پیچیده تر از این مطالب است.

از نظر بدن ما، غذا صرفا کالری و مواد غذایی نیست. غذا اطلاعات است. نوع غذایی که می خوریم به بدن ما اطلاعاتی درباره محیط را می گوید و در پاسخ به آن اطلاعات بدن ما چندین چیز را تغییر می دهد. این روش نحوه کنترل و ذخیره کالری مصرفی را تغییر می دهد. تنظیم اشتها توسط مواد غذایی که مناسب بدن ماست اتفاق می افتد و اگر غذایی مصرف کنیم که بدن تحملش را نداشته باشد بر روی اشتهای ما تاثیر می گذارد. غذاها توانایی تاثیرگذاری بر روی متابولیسم ما را دارند. غذاهای فراوری شده باعث کندتر شدن متابولیسم ما می شوند. این اهمیت دارد که که چه نوع غذایی می خورید نه تنها چند کالری می خورید و این تاثیر بر روی وزن ما گاه می تواند دلایلی غیر عمدی باشد.

به عنوان مثال وقتی شما چند عدد شیرینی دانمارکی می خورید که حاوی مقادیر زیادی کربوهیدرات های ساده با شاخص قندی بالا هستند و قند خون شما را افزایش می دهد چه اتفاقی می افتد؟ هورمون انسولین ترشح شده و برای اینکه شما زنده بمانید، قند خون را به حالت طبیعی بر می گرداند. وقتی مقدار مصرف مواد قندی زیاد می شود، انسولین مجبور به اضافه کاری می شود و هنگامی که انسولین به اضافه کاری مجبور شد، سلول ها پنجره های چربی سوزی را به روی چربی ها می بندند. اینگونه ترشح زیاد انسولین دلیل اصلی مانع سوختن چربی می شود. اما چگونه می توانیم سطح انسولین را کاهش و به سطح طبیعی نزدیک کنیم؟ ساده است. ما با تغییر الگوهای خوردن و استفاده از مواد غذایی طبیعی به جای مواد غذایی طبیعی اما فراوری شده مثل شیرینی ها یا نان ها ( در حجم زیاد  ) می توانیم به بهبود حساسیت انسولین و ترشح به موقع و به اندازه انسولین کمک کنیم.

زمانی که صبحانه های پر از شکر می خورید به بدنتان این علامت را می دهید که کلید روشن کردن اشتها را فشار دهد. خوردن غذا در حجم های زیاد سبب تورم معده و مشکلات گوارشی در بدن می شود. خواب با کیفیت پایین بر روی سوخت و ساز ما تاثیر بسیار بد می گذارد  و اینگونه بدن کمتر تمایل دارد چربی بسوزاند. بنابراین اختلالات خواب را جدی بگیرید.

افزایش سن باعث تغییراتی در شیوه سوخت و ساز ما می شود. وقتی سن ما بیشتر می شود بدن کمتر از ذخایر چربی استفاده می کند زیرا باید کمی بیشتر زحمت بکشد و دوست دارد از سوخت های در دسترس استفاده کند. گاهی بدون اینکه فرد تغییر خاصی در برنامه غذایی خود به وجود بیاورد با افزایش سن وزنش بیشتر می شود.

اگر به طور ناخواسته یا بدون اینکه قصد چاق شدن داشته باشید و چاق شده اید، تنها کاهش دادن کالری ها همه چیز نیست. باید اول به رفتارهای خوردن و استراحت کردن و مواد غذایی که می خورید نگاه کنید.

۲_ فعالیت بدنی ناکافی

بی تحرکی دشمن اول سلامتی جسمانی ماست. افرادی که به صورت ژنتیکی در معرض بیماری های متابولیک هستند بزرگترین ضربه را از بی تحرکی می خورند. ورزش کردن علاوه بر تقویت بافت های حیاتی بدن به ما کمک می کند تا عضلات و استخوان های بسیار مهم مان را به خوبی تقویت و حفظ کنیم. افزایش سن و تمایل ما به کم تحرکی یکی از دلایل غیرعمدی افزایش وزن است. اما سوال مهم این است که آیا برای سلامتی باید هر روز چند ساعت ورزش کرد؟ آیا باید هر روز مدت زمان زیادی فعال بود؟

از آنجا که ذهن ما تمایل دارد به افراط و تفریط کردن اغلب افراد تصور می کنند که باید برای تحرک کردن شرایط خاصی داشته باشند. قرار نیست برای قهرمان شدن در المپیک ورزش کنید که از خودتان انتظار دارید هر روز چند ساعت ورزش کنید. اگر بدانید تحرک صحیح با ۳۰ تا ۴۵ دقیقه زمان گذاشتن می تواند شما را به سلامتی نزدیک کند دیگر لازم نیست از تحرک کردن بترسید. شما با ورزش های معمولی که برای سلامتی برنامه ریزی شده اند می توانید میزان بسیار زیادی از درد و رنج حاصل از بی تحرکی را از خودتان دور کنید. تنها کافیست هر ماه برنامه ای جدید و سرگرم کننده برای خودتان داشته باشید تا انگیزه ی قوی در شما ایجاد کند.

۳_ محرومیت از خواب با کیفیت

همیشه گفته شده برای افراد بالغ باید حداقل ۷ ساعت خواب در نظر گرفته شود. اما چرا این عدد فوق العاده مهم است؟ در کتاب راز کاهش اشتها درباره این مطلب توضیح دادیم که هورمون ملاتونین ( هورمون خواب ) چگونه می تواند بر هورمون های موثر بر اشتها تاثیر بگذارد. لپتین و گرلین هورمون سیری و گرسنگی هنگامی که ملاتونین به خوبی کار خود را انجام نمی دهد، دچار نقص در عملکرد می شوند. بنابراین افرادی که خواب کم کیفیتی دارند به مرور زمان دچار افزایش وزن غیر عمدی می شوند. برای اینکه بتوانید به کیفیت خواب خود کمک کنید کافیست هر شب بعد از ساعت ۲۱ نور محیط را به آرامی کم کنید تا هورمون ملاتونین کار خود را انجام دهد.

۴_ قطع مصرف سیگار

معمولا به طور ناخواسته افرادی که سیگار کشیدن را کنار می گذارند وزنشان زیاد می شود. البته این مسئله شامل همه افراد نمی شود. اما متخصصین ترک سیگار پیشنهاد می کنند که برای ترک کردن سیگار باید از برنامه هایی برای تحرک و خوردن صحیح پیروی شود تا فرد دچار اضافه وزن نشود. درست است که ترک سیگار به ما کمک می کند تا بدنی سالم تر داشته باشیم اما باید مراقب افزایش وزن غیرعمدی و ناخواسته نیز باشیم.

۵_ داروها

چندین داروی تجویز شده با افزایش وزن در ارتباط هستند از جمله :

چندین داروی مورد استفاده در درمان اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنی، افسردگی و اختلال دو قطبی

استروئیدها

قرص های ضد بارداری

برخی از داروهای دیابت

برخی از داروهای مورد استفاده برای اختلالات تشنج

در صورتی که دچار بیماری شدید باید از پزشک خود درباره تاثیر داروی تجویز شده بر روی وزن خود سوال بپرسید.

۶_ اختلالات غدد درون ریز

چندین اختلال در سیستم غدد درون ریز اغلب به افزایش وزن منجر می شود. این موارد شامل :

سندرم کوشینگ

کم کاری تیروئید

سندرم تخمدان پلی کیستیک  (PCOS)

کمبود هورمون رشد

پزشک با انجام آزمایش های مختلف می تواند بیماری شما را تشخیص دهد و با ارزیابی های خود مشخص کند که بیماری شما تا چه حد پیشرفت کرده و چگونه باید برای درمانش اقدام کنید.

۷_ بیماری قلبی

نارسایی قلبی نتیجه چند بیماری قلبی است و به دلیل احتباس مایعات با افزایش وزن همراه است. برخی از افراد که دچار بیماری های قلبی هستند دچار ورم در ناحیه پا می شوند و تقریبا ۴ تا ۵ کیلوگرم دچار افزایش وزن می شوند. این حالت را ادم می گویند که حالتی ناراحت کننده است و باید تحت نظر پزشک درمان شود.

۸_سایر مشکلات پزشکی

چندین مشکل پزشکی دیگر می توانند با حفظ مایعات در بدن و اختلال در تخلیه مایعات باعث افزایش وزن شوند. به عنوان مثال، اختلالات کلیوی، بویژه سندرم نفروتیک می تواند متجر به افزایش وزن قابل توجهی از ورم شود. به طور مشابه، مشکلات کبدی مانند سیروز می تواند باعث حفظ مایعات بخصوص در شکم شود. لنفودما، احتباس مایعات ناشی از انسداد در سیستم لنفاوی، همچنین باعث افزایش وزن می شوند.

بسیاری از افراد که دچار افزایش وزن می شوند و توضیح درستی درباره افزایش وزنشان ندارند، مهمترین علت را پرخوری، انتخاب های اشتباه در مورد مواد غذایی و عدم تحرک می نامیم. اما اگر بدون هیچ دلیل مشخصی وزن تان زیاد شده است و معتقدید منطقی غذا می خورید و فعایلت بدنی خوبی دارید، بهتر است تحت نظر پزشک مورد مشورت و آزمایش قرار گیرید.

این مطلب را بخوانید :  غذا خور مردم راضی کن!؟

بدون نظر

دیدگاه خود را به ما بگویید.

مقالات

در شبکه های اجتماعی با ما باشید

در تلگرام و اینستاگرام رادیو لاغری را جستجو کنید

ثبت نام دوره آموزشی

ایمیل تان را اینجا وارد کنید.

به کانال تلگرام ما بپیوندید

advertisement
JoomShaper