نمی تونم جلوی خوردنمو بگیرم !




نمی تونم جلوی خوردنمو بگیرم !

 

 

چه اتفاقی می افتد که ولع خوردن در ما زیاد می شود؟!

 

ولع چیست؟

 

شاید خود را در حالی پیدا کرده باشید که دارید مقدار زیادی غذا می بلعید و حواستان به خودتان نبوده! اشتهای زیادی دارید و در حال خوردن میزان زیادی غذا یک مرتبه به خودتان  می آیید و تعجب می کنید که چرا این همه غذا خوردم.

 

نخست تعجب زده می شوید.سپس از تعجب زدگی به این فکر می کنید چرا این همه چیز خوردم؟! در آخر به دلیل حجم زیاد غذای مصرفی احساس ناراحتی زیادی سراغ تان        می آید. معده ما کشیده و منبسط می شود.اینگونه توانایی انجام کار عادی و روزانه را نداریم و احساس خستگی و ناتوانی فراوانی ما را در بر می گیرد. بسیاری از افراد پس از خوردن زیاد غذا حس خواب آلودگی زیادی می کنند.

 

همانطور که می دانید بیش از ۷۰% افرادی که دچار اضافه وزن یک دفعه ای شده اند ولع زیاد خوردن دارند و بسیاری توانایی شناخت عوامل به وجود آورنده ولع و کنترل آن را ندارند.این جمله را زیاد شنیده اید که می گویند” اراده ندارم! ” و این تازه سرآغاز ماجرایی است که فرد می خورد و با هر لقمه که در دهان می گذارد احساس بد را با لقمه غذا قورت می دهد.

 

stock-footage-big-fat-man-eating-duck

چه عواملی در این مشکل دخیل هستند؟!

 

 

ولع چگونه به وجود می آید؟!

 

 

 

 

 

portrait-of-ivan-pavlov-1930

 

شاید  آقای ایوان پالف را بشناسید. فردی که توانست دنیای روانشناسی را تکان دهد.آقای پاولف که بیش از صد سال پیش به دنیا آمده بود شروع به تحقیقات زیادی کرد تا متوجه شود انسان و بسیاری از موجودات زنده چرا به این گونه رفتار می کنند.آقای پاولف متوجه شد انسان بر خلاف تصور خویش اختیار زیادی از خود ندارد و بسیار متعجب شد. آقای ایوان پالُف دست به اعمال آزمایشی کرد که بسیار فوق العاده بود.

این مطلب را بخوانید :  باور قاشق اضافه

 

 

چرا ولع زیاد می شود؟!

ولع خوردن به یک یا دو دلیل کوچک به وجود نمی آید. ولع خوردن تابع ۲ محرک کلی است.ولع خوردن تابع محرک درونی و محرک بیرونی است.تابع چند محرک بیرونی و درونی، ولع فرد زیاد می شود. تصور افراد چاق به این شکل است که محرک های بیرونی بسیار قوی تر از محرک های درونی است.چاق ها عقیده دارند محرک های بیرونی باعث زیاد شدن ولع هستند.چاق ها بر این عقیده هستند، محرک های درونی قدرت کمی دارند و محرک های بیرونی هستند که قدرت اراده را از آنها صلب کرده است.

 

محرک بیرونی، بازتاب های شرطی هستند.بازتاب شرطی به این معنی است که ما آنچنان که فکر می کنیم مختار نیستیم.منظور از مختار نبودن این نیست که توانایی تصمیم گیری را نداریم بلکه منظور این است که بسیاری از رفتارهای ارادی ما به صورت غیر ارادی در می آیند و مثل عادت می شوند.

 

ایوان پاولُف متخصص علم فیزیولوژی که بیش از ۱۰۰ سال پیش به دنیا آمده، طی تحقیقاتی علاوه بر اینکه جواب ما را در مورد ولع و محرک های بیرونی داد، توانست دنیا را تکان دهد.

 

پاولُف راجع به واکنش نشان دادن تحقیق کرد.واکنش موجودات زنده نزدیک به انسان.او بر روی سگها تحقیقاتی انجام داد.سگ ها از نظر قشر مخ به انسان نزدیک هستند.آزمایش پالُف بسیار جالب بود.او یک سوال جالب داشت و آن سوال این بود که اگر ترشح بزاق یک واکنش خودکار نیست دقیقا چه چیزی موجب ایجاد چنین واکنشی می شود؟

پاولُف از محرک های مختلفی استفاده می کرد. از جمله مترونوم، زنگ اخبار، زنگوله، صدای ترق و تروق، نشان دادن یک مربع سیاه، گرما، لمس بخش های مختلف سگ و همچنین روشن و خاموش کردن یک لامپ.هر یک از این موارد به تنهایی و قبل از دادن غذا به سگ انجام می شد.در نتیجه وقتی سگ پس از مدتی ( چند روز ) آن محرک ها را می دید،  می شنید یا حس می کرد حتی بدون اینکه غذا را ببیند بزاقش ترشح می کرد.حتی وقتی بویی از غذا نبود، بزاق سگ ترشح می کرد.فقط صدای مترونوم بدون ظاهر شدن غذا باعث ترشح بزاق می شد.سگ فکر می کرد وقت خوردن غذاست.از نظر سگ مترونوم یا مربع سیاه رنگ به معنی (غذا ) بود.

این مطلب را بخوانید :  برای چی میخوریم؟ شادی یا لذت؟

 

 

 

 

url33

 

 

 

پاولُف متوجه شد حیوان دو نوع واکنش در مقابل محیط دارد:

 

 

 

واکنش طبیعی یا غیر شرطی ( برای مثال، ترشح بزاق سگ برای هنگامی که شروع به خوردن غذا می کند تا به این ترتیب بزاق به هضم غذا کمک کند)؛ و

واکنش اکتسابی یا شرطی شده که از طریق یادگیری ناخوآگاه ظاهر می شود ( برای مثال، سگ با شنیدن صدای زنگ ترشح به بزاق می کند، زیرا این صدا برای او با ( غذا ) مساوی است.

 

پاولُف با این آزمایش نشان داد که قشر مخ یعنی پیشرفته ترین بخش مغز بسیار انعطاف پذیر است و اتصالات عصبی مربوط به آن همینطور است.

 

پاولُف همچنین گفته بود که واکنش های شرطی، محدودیت هایی نیز دارد.این واکنش ها با گذشت زمان یا تضعیف می شدند یا اینکه بعضی اوقات سگ ها به خودشان زحمت پاسخ دادن نمی دادند و می خوابیدند.پاولُف به این نتیجه رسید که قشر مخ نمی تواند برای بلند مدت پر کار بماند یا تغییر زیادی داشته باشد.به نظر می رسید برای بقای سگ و حفظ عملکرد مناسب لازم بود سیستم عصبی سگ تا حدی ثبات خود را حفظ کند.

این مطلب را بخوانید :  نوش دارو اراده

 

 

 

پاولُف با آزمایش های خود ثابت کرد که موجود زنده هر چه پیشرفته تر باشد ارتباطی که با دنیای خارج خود برقرار می کند پیچیده تر و تطابقی که با شرایط خارجی پیدا می کند متنوع تر و دقیق تر است.تنها تفاوت انسان ها با سگ ها در این است که واکنش های شرطی انسان ها از واکنش های طبیعی شان بیشتر است.

 

پاولُف متوجه شد شیوه آموزش دیدن، منضبط شدن یا پذیرش یک فرهنگ توسط انسان شبیه به موجودات دیگر است.بهترین راه یادگیری هر چیزی انجام دادن آن به صورت مرحله به مرحله است؛ پس برای اینکه بخواهیم یاد بگیریم چگونه عملی صحیح ( مثلا شناخت یک رفتار جدید ) را جایگزین عملی اشتباه ( مثلا رژیم گرفتن ) می بایست عمل اشتباه را آهسته آهسته فراموش کنیم تا نتایج جدید تر پدیدار شود.نتایجی که منتج به موفقیت می شود.

 

آزمایش پاولُف نتیجه ای کلی از محرک های بیرونی در موجودات زنده دارای مغز است.محرک های زیادی باعث می شود ناخودآگاه ولع شدیدی نسبت به چیزهایی پیدا کنیم که نمی دانیم کی به آن چیز علاقه مند شده ایم.

کمی که به اطراف نگاه کنید.چه چیزی باعث می شود بدون فکر بخورید؟

زمان.مکان.صدا.نور. هر چه باشد می تواند ما را به یک بلعنده تبدیل کند.

ولع، شرطی شدن، اشتها هر کدام می تواند از عوامل بیرونی متعدد تشکیل شود.

 

عوامل درونی یکی از چندین مطلبی است که در دوره کاهش وزن بزرگ با تغییرات کوچک به شما آموزش داده می شود.

 

 

 

نوشته سینا شریف زاده نویسنده کتاب راز کاهش وزن
آموزش آشپزی – آموزش آشپزی
چرم دوزی – چرم دوزی
مشاوره حقوقی – وکیل مشاوره حقوقی
تبادل لینک رایگان – تبادل لینک رایگان سه طرفه
سایت تبادل لینک – سایت تبادل لینک

۸ نظر

۸ دیدگاه نوشته شده است! می توانید دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاه خود را به ما بگویید.

مقالات

در شبکه های اجتماعی با ما باشید

در تلگرام و اینستاگرام رادیو لاغری را جستجو کنید

ثبت نام دوره آموزشی

ایمیل تان را اینجا وارد کنید.

به کانال تلگرام ما بپیوندید

advertisement
JoomShaper